Hoe brouwt men bier?
De brouwer maalt de mout en mengt het met warm water. In het 'beslag' dat zo ontstaat, worden de enzymen in de mout weer actief en breken het aanwezige zetmeel verder af tot suikers. Die suikers lossen op in het water. Als alle zetmeel is omgezet, filtert de brouwer de vloeistof op het kaf van de gerst. Lees verder »
Hoe wordt pils gebrouwen?
Pils wordt gebrouwen uit mout, water, hop en gist. Soms worden suiker en ongemoute granen (maïs, gerst en anderen) toegevoegd. Deze laatste ingrediënten verhogen wel het alcoholgehalte, maar voegen weinig toe aan de smaak. Soms wordt er karamel toegevoegd om de kleur wat donkerder te maken. Lees verder »
Hoe wordt bier geklaard?
Bij klaren wordt het mengsel in een klaringskuip gefilterd waardoor een heldere vloeistof overblijft. Deze heldere vloeistof is een soort suikerwater. De hoeveelheid suiker in het water bepaald de hoeveelheid alcohol van het bier. Deze overgebleven vloeistof wordt ook wel 'wort' genoemd. Lees verder »
Hoe lang duurt het om zelf bier te brouwen?
Meestal wordt 2 weken aangehouden, maar dit verschilt per biertje. Concluderend kunnen we stellen dat het volledige brouwproces ongeveer een maand in beslag zal nemen, waarbij je ongeveer 10 uur actief bezig zal zijn. Lees verder »