Hoe dik is een dragende muur?
Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur. Lees verder »
Hoe breed is een draagmuur?
De dikte van de muur is een goede graadmeter om te bepalen of de muur dragend is. De stelregel is dat een muur dikker dan 10 cm hoogstwaarschijnlijk een draagmuur is. Muren smaller dan 10 centimeter zijn in ieder geval geen draagmuur! Let er wel op dat u echt kijkt naar de dikte van de muur zelf. Lees verder »
Hoe zie je of het een draagmuur is?
Voor draagmuren op bouwtekeningen herkennen, gebruikt u dus de legenda. Maar, om u op weg te helpen. Een zwart ingekleurde muur, witte muur met schuine arcering of zwart omrande muur is bijna altijd een dragende muur. Lees verder »
Hoe dik is een niet-dragende muur?
Niet-dragende binnenmuren kunnen herkend worden aan hun geringere dikte (9 cm). Zij dienen niet ter ondersteuning van andere bouwelementen (vloeren, muren op verdieping,...), maar als indeling van een ruimte. Openingen in deze muren worden gedragen door betonnen, stalen of houten lateien (draagbalken). Lees verder »
Hoe dik is mijn binnenmuur?
Er is niets vastgelegd in het bouwbesluit wat betreft de minimale dikte van de gehele muur. Vaak is dit echter meer dan 50 centimeter in nieuwbouwwoningen. De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed. Lees verder »