Hoe effectief was het verzet in de Tweede Wereldoorlog?

Het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog was niet altijd zinvol. Sabotage, liquidaties en stakingen hadden zelden het gewenste effect. Bovendien lokten ze represailles uit, die onschuldige burgers het leven kostten. Lees verder »

Wat deed het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Verzetsorganisaties. Georganiseerde verzetsgroepen dwarsbomen tijdens de oorlog het beleid van de bezetter. Ze saboteren verbindingen en telefoonlijnen, blazen gebouwen en spoorwegen op, maken gebieden onbruikbaar door ze onder water te laten lopen en spioneren. Lees verder »

Hoe ontstond het verzet in de Tweede Wereldoorlog?

Direct na de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940 ontstond er verzet. De communistische organisaties CPN en RSAP besloten zich te verenigen om de Duitsers op grote schaal tegen te werken. Ze waren vooral tegen de anti-Joodse maatregelen aangezien een groot deel van de leden een Joodse achtergrond had. Lees verder »

Wat wilde het verzet bereiken?

Het verzet, ook wel 'de ondergrondse' genoemd, werkt het begeleid van de bezetter (Duitsland) tegen, door nazi's en landverraders te doden en andere aanslagen te plegen. Ook helpt het verzet Joden om onder te duiken en verspreidt het illegale kranten met ongecensureerd nieuws over de voortgang van de oorlog. Lees verder »

Bron: wikikids.nl
Gerelateerd aan Hoe effectief was het verzet in de Tweede Wereldoorlog?