Hoe haal je zout uit de grond gehaald?
Zout wordt in Nederland gewonnen door oplosmijnbouw. Diep in de grond zit een zoutlaag. Hier wordt zoet water ingebracht, waarin het zout oplost. Het zoute water (pekel) wordt opgepompt. Lees verder »
Hoe wordt steenzout gewonnen?
In Nederland wordt steenzout gewonnen uit de diepe ondergrond. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oplossingsmijnbouw waarbij zout ondergronds wordt opgelost met water dat via een injectieput in het steenzout wordt gepompt. Het zoute water (pekel) wordt weer opgepompt en verwerkt tot zoutproducten. Lees verder »
Waar halen wij in Nederland ons zout vandaan?
Ons natuurlijke, zuivere zout wordt nog altijd gewonnen in ondergrondse koepels in Nederland en Denemarken, die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan als gevolg van de verdamping van eeuwenoude zeeën. Ook delven we diep onder het Himalayagebergte op zoek naar het verfijnde roze Himalayazout. Lees verder »
Hoe oud is zout?
De eerste sporen van zoutwinning zijn gevonden in China en dateren van ongeveer 5500 jaar voor onze jaartelling. Ook in het Oude Egypte kende men reeds het gebruik van zout, niet alleen als smaakstof bij het eten, maar voornamelijk als conserveringsmiddel voor voedsel en als cruciaal component bij het mummificere. Lees verder »
Was er zout in de middeleeuwen?
Zoutwinning was een belangrijke economische pijler in de late middeleeuwen. Zout werd gebruikt voor het conserveren van voedsel, waaronder vis en vlees. Het zoutzieden stond in verband met het moerneren, het winnen van turf voor brandstof. Lees verder »