Hoe heet de voorloper van de moderne mens die tot 30.000 jaar geleden leefde?
Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen. Hij ontwikkelde zich in Eurazië uit de Homo heidelbergenis. Omstreeks dezelfde tijd ontstond in Afrika Homo sapiens (anatomisch moderne mens). Lees verder »
Wat aten de eerste mens?
De allervroegste voorouders van de mens aten waarschijnlijk alleen planten. Net als de planteneters die er vandaag de dag rondlopen hadden ze grote, brede kaken. Dat begon te veranderen toen de eerste oermens met het predikaat homo – homo habilis – ten tonele verscheen. Lees verder »
Welke mensachtige leefde 3 miljoen jaar geleden?
Ples is het oudste fossiel uit Zuid-Afrika. Hij leeft 3,3 miljoen jaar geleden. Waarschijnlijk heeft hij net als andere menselijke voorlopers uit deze periode een dikke vacht. Zijn grote tanden zijn opvallend. Lees verder »
Waar woonden de Neanderthalers?
De mammoetsteppe was het leefgebied van de Neanderthaler. Neanderthalers waren wijd verbreid. Ze kwamen voor in Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Dit betekent dat ze waren aangepast aan het leven in uiteenlopende klimatologische omstandigheden: van warm tot zeer koud. Lees verder »