Hoe heette Zwolle vroeger?

Zwolle als vaste nederzetting is in de middeleeuwen ontstaan op een dekzandrug tussen de IJssel en de Overijsselse Vecht aan het riviertje de Aa. Dit was een hoger gelegen en bewoonbare plek in het verder moerassige landschap. Zo'n plek werd destijds een 'suolle' genoemd, hetgeen later veranderde tot Zwolle. Lees verder »

Hoe oud is de stad Zwolle?

Hoe het begon Wel, dat zich in de middeleeuwen een nederzetting had gevormd langs de rivier de Aa, met sedert 1040 een uit schriftelijke bronnen bekende parochiekerk, gewijd aan Sint Michaël. Op 31 augustus 1230 werd aan de bewoners van die nederzetting door bisschop Willebrand van Utrecht stadsrechten verleend. Lees verder »

Wat maakt Zwolle bijzonder?

Zwolle heeft een middeleeuws centrum, een schitterend theater, veel verschillende winkels, allerlei fantastische hotels en restaurants en verschillende fraaie parken. De stad heeft alles wat u van een moderne stad verwacht, maar heeft daarnaast de intimiteit van het verleden weten te behouden. Lees verder »

Welke stad is ouder Zwolle of Deventer?

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e-eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. Lees verder »

Hoe noem je een inwoner van Zwolle?

Sindsdien worden de Zwollenaren Blauwvingers genoemd. In de Middeleeuwen was geen Zwollenaar trots op deze bijnaam. Maar nu vinden de inwoners van Zwolle het juist leuk. Als je om je heen kijkt, zie je de naam overal terug: bijvoorbeeld in de Blauwvingerdagen en de Blauwvingerkoekjes. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe heette Zwolle vroeger?