Hoe herken je hoogbegaafdheid bij volwassenen?

Naast de hoge intelligentie (IQ van 130+) is bij hoogbegaafdheid ook sprake van creativiteit, doorzettingsvermogen en motivatie. Wanneer deze motivatie en creativiteit (in creatieve manieren van denken) niet zichtbaar zijn en er “alleen sprake is van uitzonderlijke intelligentie” spreken we over hoogintelligent. Lees verder »

Wat zijn de kenmerken van hoogbegaafdheid?

  • Ongewone alertheid al op zeer jonge leeftijd.
  • Lange aandachtspanne/concentratie.
  • Sterke verbale begaafdheid: snel leren en goed verbanden kunnen leggen.
  • Ongebruikelijk goed geheugen: onthouden van veel informatie.
  • Ongebruikelijk grote woordenschat en complexe zinsbouw op jonge leeftijd.
  • Lees verder »

Waar lopen hoogbegaafden tegenaan?

Heel wat hoogbegaafden groeien snel uit hun baan en dan slaat de verveling en onderprikkeling toe. Ze worden lange tijd niet meer uitgedaagd en krijgen last van chronische verveling, demotivatie en soms depressie. Onder je niveau functioneren is lastig, zeker als je hoogbegaafd bent. Lees verder »

Kun je hoogbegaafd zijn zonder hoog IQ?

Hoogintelligentie is niet hetzelfde als hoogbegaafdheid. Hoogintelligente mensen zijn zijn slim, maar hebben geen torenhoog IQ. Wat ze wel hebben, is een sterke motivatie. Hierdoor halen ze vaak hoge cijfers op school en zijn ze later succesvol in hun werk, terwijl dat voor hoogbegaafden niet altijd geldt. Lees verder »

Wat vinden hoogbegaafden leuk?

Nieuwsgierig ' periode. Bij hoogbegaafde kinderen houdt dit langer aan, want ze zijn vaak ontzettend nieuwsgierig en willen het liefst de hele dag nieuwe dingen uittesten. Je kind heeft dan ook een brede interesses en vindt zowel auto's, als vulkanen, als …. ga zo maar door, het einde. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe herken je hoogbegaafdheid bij volwassenen?