Hoe herken je leverbot?

Diagnose van Leverbot Acute leverbotziekte is alleen aan te tonen door middel van pathologisch onderzoek en bloedonderzoek. Chronische leverbot is aan te tonen door bloed-, tankmelk- en mestonderzoek en door pathologisch onderzoek. Overleg dit met uw dierenarts. Lees verder »

Wat te doen tegen leverbot?

Voor behandeling is triclabendazol en closantel beschikbaar. Triclabendazol geniet de voorkeur omdat het zeer jonge leverbotjes bestrijdt waardoor het de kans op acute leverbot voorkomt. Lees verder »

Hoe krijgt een paard leverbot?

  • Een besmet dier met leverbot scheidt eitjes (4000-7000 eitjes per dag per volwassen leverbot) uit via de mest.
  • Een leverbot verandert in een trilhaarlarve.
  • Een trilhaarlarve zoekt een leverbotslak om in voor te planten.
  • Lees verder »

Hoe krijgt een schaap leverbot?

Leverbot wordt veroorzaakt door een vrij grote parasiet die leeft in de galgangen van de lever van het schaap. In tegenstelling tot wormen, die voor hun levenscyclus alleen een schaap nodig hebben, heeft de leverbot een waterslakje nodig als 'tussengastheer'. Lees verder »

Is leverbot een Zoonose?

Deze parasiet vindt zijn habitat in de galgangen van een gastheer. Als gastheer kunnen diverse diersoorten optreden, waarvan de voornaamste zijn: rund, schaap, geit, haas en ree. Ook de mens kan fungeren als gastheer; leverbot wordt daarom gerekend tot de zoönosen. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe herken je leverbot?