Hoe is spelling ontstaan?
Begin 19e eeuw werd de roep om een eenvormige spelling sterker. In opdracht van de Nederlandse minister van onderwijs verscheen in 1804 de eerste officiële Nederlandse spelling van de hand van de Leidse predikant en hoogleraar Matthijs Siegenbeek (1774-1854). Lees verder »
Wie heeft de spelling uitgevonden?
Deze spelling werd opgesteld door de taalgeleerden Matthias de Vries en L.A. te Winkel. In 1863 publiceerde Te Winkel de resultaten in De grondbeginselen der Nederlandsche spelling. Lees verder »
Waar komt spelling vandaan?
De spelling-Siegenbeek (1804) is de eerste officieel vastgelegde spelling van de Nederlandse taal. Het welbekende Groene Boekje maken we pas vanaf 1954. Onze eerste officiële spelling ontleent zijn naam aan Matthijs Siegenbeek. Deze hoogleraar kreeg van de overheid de opdracht een uniforme spelling op te stellen. Lees verder »
Wat verstaan we onder spelling?
Spelling is de manier waarop je een woord schrijft. Spelling omvat ook alle officiële regels om een taal weer te geven. Spelling heeft een belangrijke plaats in het onderwijs. Gemiddeld genomen is zes jaar een goede leeftijd om te starten met het lees- en spellingproces van een kind. Lees verder »
Wie stelt de spellingregels vast?
De officiële spelling zoals die in het Groene Boekje en op Woordenlijst.org te vinden is, wordt vastge- steld door het Comité van Ministers van de Taalunie. De Nederlandse Taalunie is de beleidsorganisatie waarin Nederland, België en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren. Lees verder »