Hoe kan je het beste zaadjes ontkiemen?
Laat harde zaden een paar uur weken in water, voordat je ze zaait. Stratificeren is de vakterm voor zaden die in vochtig zand bewaard worden, om ze te laten ontkiemen. Koude kiemers leg je eerst een paar dagen in de diepvriezer. Hierdoor ontwaken ze uit de kiemrust, waardoor de zaden ontkiemen kunnen. Lees verder »
Hoe kun je het beste zaadjes kweken?
Het is belangrijk dat de grond vochtig maar niet te nat is. Zaaien op deze manier kan het hele jaar door. Door klein te beginnen, zaai je als het ware voor. Als de zaadjes zijn ontkiemd en de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze buiten uitzaaien in de volle grond, in een grotere moestuinbak of in potten. Lees verder »
Wat is er nodig voor ontkieming?
Zaden hebben naast warmte, vocht, licht ook lucht nodig om goed te kiemen. Geen grote luchtzakken uiteraard maar gewoon luchtige grond. Perliet en vermiculiet zijn Ph-neutraal. Dat wil zeggen dat ze je zaadjes perfect kun werk laten doen. Lees verder »
Welke zaden ontkiemen het snelst?
- sla: 5 tot 7 dagen.
- tomaten: 5 tot 7 dagen.
- spinazie: 8 tot 10 dagen.
- radijs: 4 tot 5 dagen.
- bietjes: gemiddeld 10 dagen.
- erwten: gemiddeld 7 tot 8 dagen.
- pastinaak: gemiddeld 3 weken, maar 4 tot 5 weken (afhankelijk van de weersomstandigheden) is geen uitzondering.
- wortelen: gemiddeld 2 tot 3 weken.
- Lees verder »
Wat te doen na ontkiemen?
Met een pincet kun je de ontkiemende zaden voorzichtig per stuk oppakken en met de wortel naar beneden gericht in het gaatje planten. Je vult dit gat op met aarde die je met een plantenspuit licht bevochtigt. Wanneer je gebruik maakt van voeding is het goed om ook wortelstimulator te gebruiken. Lees verder »