Hoe kom je in een TBS kliniek?
- De dader heeft een misdrijf gepleegd waar minstens 4 jaar gevangenisstraf op staat. ...
- De dader leed aan een persoonlijkheidsstoornis, psychose of verstandelijke beperking toen hij de misdaad beging.
- De veiligheid van anderen is in gevaar vanwege de kans op herhaling.
- Lees verder »
Wat voor mensen zitten in een TBS-kliniek?
Als iemand tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd, wordt hij opgenomen in een tbs-kliniek. Blijft een terbeschikkinggestelde (tbs'er) ondanks behandeling toch gevaarlijk voor de maatschappij? Dan gaat hij naar een verblijfsafdeling voor lange duur (longstay). Lees verder »
Kan je tbs krijgen zonder gevangenisstraf?
Terbeschikkingstelling is een maatregel en geen straf, wat veel mensen denken. Het wordt dan ook vaak naast een gevangenisstraf opgelegd. Het is wel mogelijk dat de rechter alleen TBS oplegt zonder gevangenisstraf, bijvoorbeeld wanneer de dader volledig ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. Lees verder »
Hoe snel krijg je tbs?
De rechter kan alleen tbs opleggen als aan drie voorwaarden is voldaan: De psychiatrische stoornis heeft (mede) geleid tot het plegen van het delict of dit is aannemelijk. Er is kans op recidive (opnieuw plegen van een delict). Op het gepleegde delict staat een gevangenisstraf van minimaal vier jaar. Lees verder »
Hoe kan iemand tbs krijgen?
Tbs staat voor terbeschikkingstelling. Het is primair een beveiligingsmaatregel die de rechter kan opleggen om de samenleving te beschermen als iemand een misdrijf heeft gepleegd terwijl hij leed aan een 'gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens' en er vrees is voor herhaling. Lees verder »