Hoe komen melkzuurbacteriën vandaan?
Melkzuurbacteriën zijn bacteriën die gewoon in de vrije natuur voorkomen. Ze zitten van nature al in onder andere yoghurt, karnemelk en kaas. Maar in laboratoria worden stammen van bacteriën met de juiste eigenschappen geïsoleerd. Lees verder »
Hoe komt het dat melk zuur wordt?
In deze melk zitten onschadelijke, sluimerende melkzuurbacteriën die zich kunnen vermenigvuldigen en lactose kunnen omzetten in melkzuur. Door de productie van melkzuur daalt de pH-waarde van de melk, met een zure, bedorven smaak als resultaat. Lees verder »
Waar zit melkzuur in voeding?
Melkzuur ontstaat wanneer bepaalde soorten zetmeel worden omgezet in suikers. Dit gebeurt bij fermentatie. Het zit dus in gefermenteerde producten zoals zuurkool. In Alpro soja-yoghurt wordt ook melkzuur toegevoegd voor de juiste zuurtegraad en smaak van de yoghur. Lees verder »
Welke bacterie zit er in yoghurt?
Yoghurt ontstaat door levende melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen, namelijk de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis. De bacteriën zorgen voor fermentatie en daardoor begint de melk te 'stremmen' (indikken) en te verzuren. Lees verder »