Hoe komt zalm aan zijn roze kleur?
Het vlees van de zalm, ongeacht de herkomst – gekweekte of wilde zalm – is roze omdat de vis een carotenoïde antioxidant opneemt uit voedsel. Carotenoïden zijn een van nature voorkomende groep pigmenten die kleur geven aan het weefsel van een resem organismen. Lees verder »
Waarom is zalmforel roze?
In het wild verkrijgen forellen hun roze kleur door het eten van garnaaltjes en kreeftjes. In kwekerijen is dit voedsel niet aanwezig en hebben forellen daarom grijs visvlees. Omdat consumenten de voorkeur geven aan roze visvlees wordt in het visvoer van zalmforellen de kleurstof astaxanthine toegevoegd. Lees verder »
Wat voor kleur is zalm roze?
Zalm is eigenlijk een witvis en in het wild krijgt die z'n roze kleur door garnalen te eten. Omdat zalm dat pigment niet verliest, kleurt hij na een tijdje rood. Het dieet bij gekweekte zalm is echter anders en daarom wordt de kleurstof astaxanthine toegevoegd aan het voedsel. Lees verder »
Waarom mag je geen zalm eten?
Er kleven effectief enkele risico's aan het eten van vis in het algemeen en zalm in het bijzonder. Zo is vis een belangrijke bron van kwik, dioxines en PCB's. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in vis. Het gaat vooral om zware metalen (kwik), dioxines, PCB's en pesticiden. Lees verder »