Hoe kwaken kikkers?

Tijdens warme zomeravonden hoor je aan één stuk door deze bekende kikkerconcerten. Dit kwaken doet het mannetje om een vrouwtje te lokken. Groene kikkers blijven aan de rand van het water en zodra ze gevaar waarnemen springen ze in de sloot. Lees verder »

Hoe maakt een kikker geluid?

De meeste soorten versterken het geluid met behulp van kwaakblazen. De boomkikker en de rugstreeppad hebben een keelblaas, de groene kikkers hebben twee uitwendige kwaakblazen aan de zijkant van de kop en de bruine kikker heeft inwendige kwaakblazen. Iedere soort heeft een eigen geluid. Lees verder »

Waarom kwaken bruine kikkers?

Mannetjes hebben geen uitwendige kwaakblazen, ze kwaken (brommen) vanuit de keel. In de voortplantingstijd krijgen ze soms een blauwachtige zweem over het voorste deel van het lichaam en de keelhuid is dan wittig of grijsblauw. Lees verder »

Bron: www.ravon.nl

Hoe maken kikkers kikkerdril?

Bij padden en kikkers worden de eieren bevrucht tijdens de paring. Wanneer het vrouwtje de eitjes legt, sproeit het mannetje zijn zaad er over om het te bevruchten. Door het water zwellen de eieren op, en dan heb je de bekende klompen kikkerdril of paddensnoeren met de zwarte stipjes er in. Lees verder »

Waarom gaan kikkers uit het water als het regent?

Kikkers, salamanders en padden zijn amfibieën en dus regenliefhebbers bij uitstek. Ze leven zowel in het water als op het land, mede dankzij hun dunne huid die water en zuurstof doorlaat. Maar hun tere vel droogt ook snel uit. Vandaar dat ze het liefst in de regen tevoorschijn komen, zodat wij ze kunnen bekijken. Lees verder »

Bron: www.quest.nl
Gerelateerd aan Hoe kwaken kikkers?