Hoe kwam je in het verzet?

Direct na de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940 ontstond er verzet. De communistische organisaties CPN en RSAP besloten zich te verenigen om de Duitsers op grote schaal tegen te werken. Ze waren vooral tegen de anti-Joodse maatregelen aangezien een groot deel van de leden een Joodse achtergrond had. Lees verder »

Wat doe je in het verzet?

Georganiseerde verzetsgroepen dwarsbomen tijdens de oorlog het beleid van de bezetter. Ze saboteren verbindingen en telefoonlijnen, blazen gebouwen en spoorwegen op, maken gebieden onbruikbaar door ze onder water te laten lopen en spioneren. Lees verder »

Wat waren de redenen voor mensen om in het verzet te gaan?

Motieven om in verzet te komen Daartussen lag een waaier van mogelijke beweegredenen. Soms was een daad van verzet het laatste wat overbleef om familieleden of kameraden te helpen, voor anderen vormde de illegaliteit de enige uitweg om te kunnen overleven, om te ontkomen aan honger en kou, aan razzia's en deportaties. Lees verder »

Welke vormen van verzet zijn er?

In de eerste jaren van de oorlog had het verzet een bescheiden karakter. Vanaf 1943 nam het duidelijk in omvang toe. In grote lijnen zijn er drie vormen van verzet te onderscheiden: passief verzet, actief niet-gewelddadig verzet en gewelddadig verzet. Lees verder »

Welke vormen van verzet zag je als eerste in de oorlog?

Overvallen plegen, spoorlijnen opblazen, schietpartijen met Duitsers; vooral het gewapend verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog is bekend. Maar veel verzetsdaden zijn onzichtbaar. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe kwam je in het verzet?