Hoe lang duurt het voor strooizout werkt?
Hoelang strooizout (of pekel) blijft liggen, hangt af van een aantal factoren. Wanneer er veel beweging op de weg is zal het strooizout automatisch verwaaien naar bermen en grassen langs de wegen. Het verkeer zorgt er daarnaast voor dat het strooizout zich beter gaat mengen met het water waardoor het beter oplost. Lees verder »
Hoe snel werkt strooizout?
Het smeltpunt van zo'n mengsel ligt ongeveer 10 graden lager dan dat van water. Bij een temperatuur van min 5 graden is een kilo strooizout nodig om 11,5 kilo ijs te laten smelten. Het smeltwater met zout vormt een pekellaag op de weg, die pas onder min 10 graden weer bevriest. Lees verder »
Hoe lang blijft strooizout liggen?
Zolang er geen regenbuien zijn, blijft de pekel toch voor een groot deel op de weg liggen. Tegenwoordig hebben we natuurlijk ook zeer open asfalt beton (ZOAB), daar blijft ook veel in zitten. Dus het duurt vaak enkele weken voordat de pekel verdwenen is, dus een paar stevige regenbuien helpe. Lees verder »
Hoe werkt strooizout?
Door zout te strooien houdt Rijkswaterstaat onze wegen begaanbaar bij vorst, ijzel en sneeuw. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. De weg wordt minder snel glad en ontdooit sneeuw of ijzel. Dat is een feit. Lees verder »
Hoe kun je het beste zout strooien?
Strooi gelijkmatig Een handvol zout (circa 20gram) per vierkante meter is vaak voldoende. Zorg er wel voor dat u het gelijkmatig verdeelt! Indien u een groot terrein ijsvrij wil houden, is het natuurlijk onbegonnen werk om dit met de hand te doen. In dat geval gebruikt u best een strooiwagentje. Lees verder »