Hoe lang is een legaat geldig?
Bij een legaat van een geldbedrag duurt het vaak wat langer. Zulke legaten zijn pas na verloop van 6 maanden na het overlijden opeisbaar – ook weer tenzij de erflater iets anders bepaald had in zijn testament. Lees verder »
Kan je een legaat aanvechten?
Het is voor een beneficiair aanvaard hebbende erfgenaam mogelijk om een beroep te doen op zijn legitieme. Indien door het beroep op de legitieme de schuld uit het legaat niet meer kan worden voldaan uit de erfdelen, dan worden de legaten verminderd. Lees verder »
Hoeveel mag een legaat zijn?
Ik krijg een erfenis in 2022 - hoeveel vrijstelling heb ik? Lees verder »
Is een legataris ook een erfgenaam?
Degene aan wie het legaat wordt nagelaten (de zogenaamde legataris), is verder geen deelgenoot in de nalatenschap, maar heeft wel een vordering op de nalatenschap. Ook kan een legataris een erfgenaam zijn. Hij krijgt dan bij wijze van spreken iets vooraf. Lees verder »
Wat is het verschil tussen een legaat en een erfgenaam?
Een erfgenaam (volgens de wet of benoemd in een testament) krijgt een percentage of breukdeel van uw nalatenschap. Een legataris (de persoon die het legaat krijgt) krijgt een vast bedrag in geld of bijvoorbeeld een schilderij, sieraad of woning. Lees verder »