Hoe masculien is Nederland?
Nederland behoort bij de meest feminiene landen op de schaal van Hofstede. Dus van vrouwen én mannen wordt in dezelfde mate bescheidenheid, aardig zijn en bekommering met de 'kwaliteit van leven' verwacht. Sinds decennia zien we echter een toenemende “Angelsaksische” en dus masculiene leiderschapsstijl in ons land. Lees verder »
Heeft Nederland een hoge of lage machtsafstand?
Hoe normaal vind je het dat macht ongelijk verdeeld is? (gezin, school, werk). Lage machtsafstand: bijvoorbeeld in Nederland, Scandinavië, Duitsland, Groot-Brittannië, de VS, Australië en Israël. Lees verder »
Wat is een masculiene samenleving?
Karakterisering van culturen waarin sprake is van duidelijke sociale sekserollen en de nadruk ligt op vooruitgang en materieel succes. Mannen worden geacht ambitieus en assertief te zijn, vrouwen meer bescheiden, teder en gericht op intermenselijke verhoudingen. Het tegengestelde is feminien. Lees verder »
Hoe is de machtsafstand in Nederland?
In Nederlandse bedrijven heerst veelal een kleine machtsafstand, waarbij de verhouding tussen de baas en medewerkers pragmatisch is. In veel Aziatische landen daarentegen, heerst een grote machtsafstand waarbij sprake is van emotionele verhoudingen tussen superieuren en ondergeschikten. Lees verder »