Hoe meet je normale verdeling?
De normale verdeling is een kansverdeling die je herkent aan een curve met de vorm van een kerstklok. Die krijg je als je de waarden van een variabele (aantal haren, lengte, gewicht) in een grafiek op de x-as uitzet en hoe vaak die waarde voorkomt (frequentie) op de y-as. Lees verder »
Hoe bepaal je of iets normaal verdeeld is?
De formule oppervlakte = normalcdf ( l , r , μ , σ ) kun je beschouwen als een formule met vijf variabelen. Als de oppervlakte gegeven is en je moet μ of σ berekenen, kun je alle gegevens invullen en krijg je een vergelijking die je moet oplossen. Lees verder »
Hoe test je normaliteit?
Om te controleren of de steekproef aan de assumptie van normaliteit voldoet, kan de normaliteit getoetst worden. Twee veelgebruikte toetsen zijn: de Kolmogorov-Smirnov test en de Shapiro-Wilk test. Lees verder »
Welke variabelen moeten normaal verdeeld zijn?
Een normale (of normaal) verdeling is de meest voorkomende continue verdeling. Voorbeelden van normaal verdeelde variabelen zijn lengtes, gewichten, maar ook bijvoorbeeld scores op een test. Een normale verdeling laat zien dat bijvoorbeeld de meeste mensen rond een bepaald gemiddelde scoren. Lees verder »
Hoe gebruik je Invnorm?
Inverse normal ('invnorm') gebruikt als eerste argument de oppervlakte onder de normale verdelingskromme, daarna het gemiddelde en vervolgens de standaarddeviatie. Dus invorm(0.8,100,15) geeft aan bij welke grenswaarde een oppervlakte (links van die grenswaarde!) van 0.8 hoort, gegeven dat m = 100 en s = 15. Lees verder »