Hoe moet je ijsberen?
Kies voor lauw water of niks na je zwembeurt. Bibberen is een opwarmreactie van je lichaam, niet noodzakelijk een teken van kou hebben. Droog je na het ijsberen goed af, kleed je in laagjes aan en drink iets warm. Lees verder »
Hoe past de ijsbeer zich aan?
Zijn witte vacht geeft hem een goede schutkleur om onopvallend te kunnen jagen. IJsberen zijn enorm goed aangepast aan het leven in extreme kou. En één van die aanpassingen is de witte vacht. Daardoor vallen ze niet op in het sneeuwlandschap en kunnen ze heel goed jagen. Lees verder »
Waarom tongen IJsberen?
Een tong om te proeven IJsberen gebruiken hun grote donkere, paarse tong om te proeven. Net als jij houdt hij van het ene soort eten meer dan van het andere. Toch eten zij wel heel ander voedsel dan jij en ik. IJsberen eten bijvoorbeeld heel graag enorm veel vet en voedsel dat zelfs al aan het rotten is. Lees verder »
Hoe lang kan een ijsbeer onder water blijven?
De topsnelheid is 40 kilometer per uur. Dat is sneller dat de snelste mens op aarde. IJsberen hebben zwemvliezen tussen hun tenen en kunnen daardoor goed zwemmen. Ze kunnen twee minuten onder water blijven, maar ze duiken niet dieper dan 1 tot 2 meter. Lees verder »
Hoe houdt een ijsbeer zich warm?
Om in de poolkou warm te kunnen blijven, heeft een ijsbeer een vacht van twee lagen dik. Een toplaag en een onderlaag. Verder heeft een ijsbeer een flinke onderhuidse vetlaag, die goed isolerend werkt. De toplaag van de vacht is een laag van lange haren met een laagje olie eromheen. Lees verder »