Hoe navigeerde men vroeger?
Voor de positiebepaling werden twee methoden toegepast: plaatsbepaling aan de hand van gegist bestek en door metingen. Ook andere waarnemingen, zoals kleurveranderingen in het water, waarnemingen van land en waarnemingen van bepaalde soorten vogels en vissen, droegen bij tot de positiebepaling. Lees verder »
Hoe navigeerden ze vroeger op zee?
Daarom gebruikten ze bij het navigeren hemellichamen, zoals de zon of een ster. Dit heet astronavigatie. Dat gaat ongeveer zo: Er wordt een hoek gemeten tussen het hemellichaam, de waarnemer en de horizon. En je moet de precieze tijd weten, want de aarde draait!20 jun. Lees verder »
Hoe navigeerde mensen voordat GPS was uitgevonden?
Rond 1515 begonnen zeelui de kruisstaf te gebruiken in combinatie met de poolster. Deze ster staat namelijk heel dicht bij het ware noorden en heeft een zo goed als verwaarloosbare declinatie. Metingen met de poolster zijn in principe preciezer, maar kunnen alleen op het noordelijk halfrond gemaakt worden. Lees verder »
Hoe navigeert een schip?
Je plaats op aarde bepalen, je koers op zee uitzetten, een route bepalen. Dat is navigeren. Zeelieden op volle zee kunnen zich niet oriënteren op de horizon. Tegenwoordig maken zeilers gebruik van GPS om hun positie te bepalen. Lees verder »
Hoe oud is de navigatie?
In 1990 was de peperdure Mazda Eunos Cosmo de eerste auto met een ingebouwd GPS-navigatiesysteem. Toen schier onbetaalbare techniek, dertig jaar later te vinden in heel veel nieuwe auto's. Dat navigatie al zo lang gemeengoed is, betekent ook dat heel veel occasions af-fabriek zijn uitgerust met satellietnavigatie. Lees verder »