Hoe noem je iemand die uit Lelystad komt?
Een inwoner van Lelystad is een Lelystedeling. Een vrouw uit Lelystad kan ook een Lelystadse genoemd worden. De vorm Lelystedeling is te vergelijken met de woorden stedeling, Randstedeling en hoofdstedeling, die zijn afgeleid van stad, Randstad en hoofdstad. Lees verder »
Hoe heten mensen in Lelystad?
Lelystedeling komt in de praktijk veel vaker voor dan Lelystatter; het is bovendien de aanduiding die de gemeente Lelystad zelf hanteert. Lelystedeling is gevormd naar analogie van Randstedeling ('inwoner van de Randstad') en hoofdstedeling ('inwoner van de hoofdstad'). Lees verder »
Hoe heette Lelystad eerst?
De gemeente Lelystad werd bij wet ingesteld op 1 januari 1980, met als eerste burgemeester Hans Gruijters. In de jaren 80 kreeg Lelystad te maken met leegloop doordat in het zuidwesten van de Flevopolder Almere werd gebouwd. Lees verder »
Hoe komt Lelystad aan zijn naam?
Lelystad was bedoeld als hoofdstad van de IJsselmeerpolders. Vandaar dat de stad werd genoemd naar de vader van het Zuiderzeeproject, ir. Cornelis Lely (Amsterdam, 23 september 1854 – Den Haag, 22 januari 1929). Cornelis Lely was een Nederlandse ingenieur, waterbouwkundige, minister, gouverneur en politicu. Lees verder »
Wat was eerder Lelystad of Almere?
Door de bevolkingsgroei na de Tweede Wereldoorlog, was onder meer Amsterdam te vol geworden. Veel mensen konden nu verhuizen naar Lelystad en Almere. Oorspronkelijk moest Lelystad groter worden dan Almere, maar omdat Almere in de Randstad lag werd het groter. Op 1 januari 1980 werd Lelystad een gemeent. Lees verder »