Hoe ontstaat een overbeet?
Ook wel 'overbeet' genoemd. Een afwijking waarbij de onderste tanden sterk uitsteken ten opzichte van de bovenste tanden, meestal veroorzaakt door een te grote onderkaak of een te kleine bovenkaak. Lees verder »
Is het erg als je een overbeet hebt?
En bij volwassenen? Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca. 20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn. Lees verder »
Wat te doen bij een overbeet?
Een overbeet kan behandeld worden door middel van een beugel. Als dit niet helemaal lukt omdat de stand van de boven- en/of onderkaak afwijkt, kan de overbeet behandeld worden met een chirurgische kaakcorrectie. Lees verder »
Kan overbeet kwaad?
Door de afwijkende stand van de tanden en kiezen zullen tandplak en tandsteen ontstaan, wat zich kan uitbreiden naar paradontitis, een ontsteking van de steunweefsels van de tanden en kiezen. Hoektanden of kiezen kunnen door een verkeerde stand wonden in de bek veroorzaken. Lees verder »
Hoe lang moet je een beugel voor overbeet?
In de meeste gevallen duurt een beugelbehandeling zo'n twee tot drie jaar, in sommige gevallen kan dit iets korter. Na de actieve beugelbehandeling volgt een retentieperiode om te voorkomen dat er verschuivingen in het gebit optreden. Dit doen we door een draadje (spalkje) achter de tanden te plaatsen. Lees verder »