Hoe ontstaat een sediment?

Sedimentatie vindt met name plaats in rivieren, waar de rivieren gesteenten meenemen, zoals bijvoorbeeld kleine kiezelsteentjes of zand. Dit gesteente is in de rivier terechtgekomen door bijvoorbeeld het afbrokkelen of uitslijten van gesteente. Naast water in de rivier kunnen ook smeltend ijs en wind puin meenemen. Lees verder »

Waaruit bestaat sediment?

Sediment of afzetting is door wind, water en/of ijs getransporteerd materiaal. Voorbeelden van sedimenten zijn grind, klei, zand, silt en lutum. Wanneer sediment wordt afgezet ontstaat een sedimentair gesteente. Lees verder »

Hoe werkt sedimentatie?

In vlakke gebieden stromen rivieren trager. Het water wordt rustig en het meegenomen materiaal zakt naar de bodem. Ook wind en smeltend landijs leggen op een bepaald moment het meegenomen puin neer. Het zinken van verweringsmateriaal als de transportsnelheid van water, ijs of wind afneemt, heet sedimentatie. Lees verder »

Wat is het verschil tussen erosie en sedimentatie?

Harde wind en stromend water pakken op de ene plek materiaal op (erosie), om ze op een andere, luwe plaats weer los te laten (sedimentatie). Buitenbochten slijten en benedenstrooms groeien binnenbochten weer aan. Lees verder »

Bron: www.ark.eu

Hoe worden Varven gevormd?

Met warve wordt in de geologie een herkenbaar sedimentlaagje bedoeld dat is gevormd in de loop van één jaar. Door veranderende omstandigheden in de loop van het jaar verandert het aangevoerde sediment in de loop van het jaar in een cyclisch herhalend patroon, waardoor voor elk jaar een herkenbaar laagje gevormd wordt. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe ontstaat een sediment?