Hoe oud is Utrecht stad?

Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee heeft Utrecht het op een na oudste stadsrecht van Nederland. Lees verder »

Hoe heten Utrecht vroeger?

In de Romeinse tijd heette Utrecht Traiectum, wat zoveel wil zeggen als plek om de rivier over te steken. In de middeleeuwen bleef vanaf de 8e eeuw de Latijnse naam Traiectum gehanteerd. Trecht als naam wordt ook al in de vroege middeleeuwen gebruikt. Lees verder »

Hoe lang heeft Utrecht stadsrechten?

Programma Utrecht 900 jaar: 2 juni tot en met 11 november Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee werd Utrecht officieel een stad, als een van de eerste van het land. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. Lees verder »

Wat is er speciaal aan Utrecht?

Utrecht is het bruisende en kloppende hart van Nederland. De stad is gebouwd rondom de Domtoren, die u geen seconde uit het oog kunt verliezen. Verdwalen in de sfeervolle, autovrije binnenstad is daardoor onmogelijk. Utrecht heeft schitterende grachten met bijzondere werfkelders vol cafés en terrassen aan het water. Lees verder »

Welke stad kreeg als eerste stadsrechten?

De eerste Nederlandse stad die stadsrechten kreeg was in 1061 Stavoren. En de laatste keer dat er stadsrechten werden verleend was in 1586 aan Willemstad in Noord-Brabant. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe oud is Utrecht stad?