Hoe vaak asla legen?

Asla legen De aslade moet je regelmatig legen, want met een volle asla functioneert de kachel niet optimaal. As in de stookruimte kan gewoon blijven liggen. Niet alleen brandt een kachel fijner wanneer er een laagje as in ligt, ook liggen er vaak nog stukjes houtskool tussen. Lees verder »

Wat te doen met asresten?

De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken. Als je die as nú verzamelt kun je er in het voorjaar je tuin mee verrijken!2 nov. Lees verder »

Bron: 247green.nl

Hoe vaak as uit kachel halen?

Haal het as nooit volledig weg Omdat de as als een soort bescherming dient voor de stookbodem. Wanneer je elke keer direct op de bodemplaat stookt, is de kans groter dat deze gaat scheuren. Door de houtblokken dus aan te steken op een laagje as, voorkom je dit en gaat je kachel langer mee. Lees verder »

Hoe stook je goed?

Zorg altijd voor de juiste luchttoevoer. Als u begint met stoken zet u de luchttoevoer schuif volledig open. Als de blokken goed vlam hebben gevat mag de luchttoevoer schuif op ongeveer 75% open staan. Smoor het vuur niet en zet de luchttoevoer schuif pas dicht als het vuur volledig is gedoofd. Lees verder »

Wat te doen met as uit de open haard?

Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe vaak asla legen?