Hoe verdwijnt lymfevocht?

Het lymfevocht gaat via een eigen vaatstelsel (het lymfevaatstelsel) weer terug in de richting van het hart. Hierbij gaat het langs meerdere 'stations' die het lymfevocht controleren: de lymfeklieren. Als er problemen ontstaan bij de afvoer van lymfevocht, wordt dit 'lymfoedeem' genoemd. Lees verder »

Wat kun je zelf doen aan lymfoedeem?

De behandeling van lymfoedeem bestaat uit compressietherapie, oefentherapie (beweging), manuele lymfedrainage en huidzorg. Het is ook van belang om uw lichaamsgewicht onder controle te houden. Bij bepaalde soorten lymfoedeem kan overwogen worden om een periode ook lymfetaping toe te passen. Lees verder »

Hoe lang duurt lymfoedeem?

Lymfoedeem is een opeenhoping van lymfe vocht in uw arm, been, bekken, romp, hals of gezicht. Het ontstaat als de lymfevaten dit vocht niet goed kunnen afvoeren. Dit kan tijdelijk of voor altijd zijn. Lymfoedeem kan snel na de behandeling ontstaan, maar ook jaren daarna. Lees verder »

Bron: www.kwf.nl

Hoe wordt lymfe afgevoerd?

Een deel van dit weefselvocht wordt via de haarvaatjes afgevoerd en een deel gaat de lymfevaten in en wordt nu “lymfe” genoemd. Door middel van samentrekkende bewegingen wordt het lymfe vervoerd. Lymfe uit allerlei plekken van je lichaam komt bij elkaar in grotere lymfevaten. Onderweg stroomt lymfe door lymfekliere. Lees verder »

Bron: schooltv.nl

Is de oedeem ook te genezen?

Er bestaan vele mengvormen van oedeem. Dit bepaalt mede de behandeling. Normaal gesproken lost het lichaam het oedeem zelf op. Maar wanneer u een ongeval heeft gehad of geopereerd bent, dan kunnen er lymfeknopen of -vaten beschadigd zijn en moet het vocht een andere uitweg zoeken. Lees verder »

Bron: www.sge.nl
Gerelateerd aan Hoe verdwijnt lymfevocht?