Hoe voorkom je vlam in de pan?
Onze belangrijkste tip: blijf in de buurt tijdens het koken. Moet u de keuken tijdelijk verlaten, draai dan het gas uit. Gebruik een timer om te zorgen dat gerechten niet droogkoken. Zorg dat de omgeving van het gasfornuis vrij is van brandbare materialen, zoals een keukenrol, houten kookgerei of verpakkingen. Lees verder »
Wat moet je doen als de vlam in de pan slaat?
Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug. Als je tijd hebt bedek dan je handen of trek ovenhandschoenen aan. Lees verder »
Welk blusmiddel bij vlam in de pan?
Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan. Lees verder »
Waarom vatte mijn pan vlam?
Een vetbrand ontstaat wanneer uw kookolie te heet wordt . Bij verhitting beginnen oliën eerst te koken, dan beginnen ze te roken en dan vatten ze vlam. De meeste plantaardige oliën hebben een rookpunt rond de 450°F, terwijl dierlijke vetten zoals reuzel of ganzenvet rond de 375°F beginnen te roken. Lees verder »
Kun je met inductie vlam in de pan krijgen?
Een vlam in de pan ontstaat door oververhitting, bijvoorbeeld als de olie zelf te heet wordt of als hete olie of boter overkookt en met de vlam onder de pan in contact komt. Goed om te weten: ook als je elektrisch, keramisch of via inductie kookt, kan je een vlam in de pan krijgen. Lees verder »