Hoe vorm je een oxide?
Een oxide bestaat uit een metaal of niet-metaal gebonden aan zuurstof. Elk element uit het periodiek systeem der elementen, buiten de edelgassen, kunnen binden met zuurstof. De naam van een oxide bestaat uit het element dat aan zuurstof is gebonden, gevolgd door de uitgang 'oxide'. Lees verder »
Hoe worden oxiden gevormd?
Een metaaloxide wordt gevormd wanneer een metaal reageert met zuurstof. Hierdoor ontstaan oxiden, die voor ieder metaal specifiek zijn. Een metaal vormt niet per se slechts één oxide. Lees verder »
Hoe wordt een niet-metaaloxide gevormd?
Een niet-metaaloxide ontstaat door een reactie van een niet-metaal met zuurstofgas. Lees verder »
Welke oxiden reageren met water?
Reactie van metaaloxides met water Natriumoxide + water → natriumhydroxide. Koperoxide + water → koperhydroxide. Aluminiumoxide + water → aluminiumhydroxide. Bariumoxide + water → bariumhydroxide. Lees verder »
Wat gebeurt er met oxiden als ze opgelost worden in water?
Ook een aantal niet- metaaloxiden zijn basevormend. Het blijkt dat de hydroxiden, voor zover ze oplosbaar zijn in water, in een waterige oplossing, geheel of gedeeltelijk, gesplitst zijn in ionen. De hydroxiden splitsen zich dan altijd in positief geladen metaalionen en één of meerdere negatief geladen OH--ionen. Lees verder »