Hoe weet je of je zout tekort hebt?
Hoe kun je het herkennen? Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen,… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort. Lees verder »
Wat zijn de symptomen van een zouttekort?
- vermoeidheid.
- duizeligheid.
- prikkelbaarheid.
- slaapstoornissen.
- concentratiestoornissen.
- spierkrampen.
- snel gewichtsverlies.
- Lees verder »
Wat te doen aan zouttekort?
Extra drinken in combinatie met meer zout is dan nodig om het tekort aan te vullen. Bij ernstige diarree kan een speciale zoutoplossing (ORS = Oral Rehydration Salt) ervoor zorgen dat de hoeveelheid lichaamsvocht weer op peil komt. Een natriumtekort kan ook het gevolg zijn van medicatiegebruik. Lees verder »
Hoe kom je aan een zouttekort?
Oorzaken van een natriumtekort Onder normale omstandigheden is de kans op een tekort aan natrium uiterst klein. Bij ernstige diarree of braken kan een tekort aan natrium in het lichaam ontstaan en bestaat de kans op uitdroging. Extra drinken in combinatie met meer zout is dan nodig om het tekort aan te vullen. Lees verder »
Waar zit te veel zout in?
Chips, pizza's, soepen en kant-en-klaarmaaltijden zijn voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Daarnaast krijg je zout binnen door het eten van brood, vlees, vleeswaren en kaas, maar ook sauzen zoals sojasaus en mosterd. Lees verder »