Hoe werken duinen?

De golven glijden over het zand en stromen weer terug (eb en vloed). Bij elke golf neemt de zee een beetje zand mee naar het strand, laat het daar achter en zo ontstaat er een heuvel (een kleine duin). Doordat er planten (helmgras) op de duinen groeien, blijft het zand liggen en waait het ook niet weg. Lees verder »

Hoe wordt het duinlandschap gebruikt?

Ze worden niet alleen door versperringen vrij gehouden van rondlopende mensen, maar ook versterkt door het plaatsen van rietschermen en het planten van helmgras. Behalve als zeewering is het duingebied ook van belang als natuurgebied. Lees verder »

Wat is het nut van duinen?

De duinen dienen als zeewaterkering en worden als zodanig onderhouden. Door het inplanten van helmgras bevordert men de aangroei van de duinen. In Nederland is het grootste deel van de duinen voor het publiek streng verboden terrein en met veel prikkeldraad afgezet. Zo beschermt men de vegetatie die het zand vasthoudt. Lees verder »

Waarom waaien de duinen niet weg?

Op de duinen groeit helmgras. De lange wortels van dit helmgras zorgen ervoor dat het zand niet weggeblazen wordt. Lees verder »

Bron: schooltv.nl

Wat zijn de kenmerken van het duinlandschap?

Kenmerken duinen De kustduinen kenmerken zich door de aanwezigheid van veel reliëf, een zandige bodem en een sterk door de zee beïnvloed klimaat. Van de kust naar het binnenland is er een gradiënt in zout, kalkgehalte en ouderdom van de bodem. Lees verder »

Bron: www.clo.nl
Gerelateerd aan Hoe werken duinen?