Hoe werkt computertomografie?

Computertomografie (meestal afgekort CT-scan) is een lichaamsonderzoek dat gebruik maakt van röntgenstraling. Een röntgenbuis draait rond de patiënt terwijl röntgenstralen worden geproduceerd. De röntgenstralen worden door detectoren in de scanner gemeten, waarna een computer de resultaten omzet in een beeld. Lees verder »

Bron: www.zna.be

Hoe gaat een CT-scan in zijn werk?

Een CT-scanner is een röntgenapparaat dat heel snel rondom het lichaam draait. Het fotografeert dwarsdoorsnedes, ofwel 'plakjes' van het lichaamsdeel dat gescand wordt. Daarna maakt de computer van al die plakjes een driedimensionaal beeld, een CT-scan. Daarop zijn botten te zien, maar ook bloedvaten en organen. Lees verder »

Bron: www.lumc.nl

Welke kleding moet je aan bij een CT-scan?

U hoeft zich niet helemaal uit te kleden voor dit onderzoek. Een hemd of T-shirt, onderbroek en sokken of kousen kunt u gewoon aanhouden. Dit geldt niet voor kleding waarin metaal is verwerkt, zoals beha, knopen, rits, piercings. In de CT kamer krijgt u een bekertje contrastmiddel te drinken. Lees verder »

Hoe werkt tomografie?

Een CT-scan is een onderzoek, waarbij met röntgenstralen afbeeldingen worden gemaakt van dwarsdoorsneden van een deel van het lichaam. De opnamen die door de CT-scanner gemaakt worden, geven een driedimensionaal beeld. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe werkt computertomografie?