Hoe werkt de bloedstolling?

Tijdens de eerste fase van de stolling trekt het bloedvat samen en komen er in het lichaam stoffen vrij waardoor de bloedplaatjes aan de vaatwand en aan elkaar kleven. Er ontstaat een prop van bloedplaatjes, die ervoor zorgt dat er een klein korstje wordt aangemaakt waardoor de bloeding stopt. Lees verder »

Bron: www.nvhp.nl

Wat is het proces van bloedstolling?

Bloedstolling of coagulatie is het proces waarbij bloed, dat aan de lucht of aan andere oppervlakken dan de binnenkant van het vaatstelsel wordt blootgesteld, klontert en hard wordt. Het is een van de processen die bloedverlies bij verwondingen beperken (hemostase). Lees verder »

Wat doet een stollingsfactor?

Om bloedingen te kunnen stoppen, beschikt ons lichaam over 2 mechanismen. Er zijn de bloedplaatjes, die bij een bloeding aan elkaar kleven en zo een stolsel vormen. Daarnaast maakt ons lichaam stollingseiwitten (stollingsfactoren) aan, die een bloedstolsel steviger maken en het stollingsproces versnellen. Lees verder »

Waar worden stollingsfactoren gemaakt?

Deze eiwitten vormen de zogeheten stollingsfactoren die gezamenlijk de bloedstolling aansturen. De stollingsfactoren worden aangemaakt in de lever. Bij een beschadiging van een bloedvat komt in het lichaam een stollingsproces op gang. Lees verder »

Bron: www.nvkc.nl
Gerelateerd aan Hoe werkt de bloedstolling?