Hoe werkt de sirene?
Werking. De "klassieke" pneumatische roterende sirene werkt op luchtdruk: men laat lucht uit een gaatje stromen, terwijl over dit gaatje een schijf roteert waarin op regelmatige afstanden gaatjes of spleetjes zijn aangebracht. Hierdoor ontstaan luchtstoten met een zekere frequentie. Lees verder »
Hoe werkt het Nederlands luchtalarm?
Een luchtalarm bestaat uit 3 witte schotels. In de eerste en in de tweede schotel zitten allebei 4 speakers die voor de sirene zorgen. Het geluid gaat via een buisje naar de onderkant van de schotel waar het naar buiten gaat. De vorm tussen de eerste en de tweede schotel lijkt op een soort toeter. Lees verder »
Wie bedient het luchtalarm?
Er staan zo'n 3.800 sirenes door heel Nederland. De lokale overheid bedient de sirenes. De sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden. Lees verder »
Waarom gaat het luchtalarm af om 11 uur?
Elke eerste maandag van de maand, om 12 uur gaat het luchtalarm overal in Nederland af. Het luchtalarm is een geluidssignaal om burgers te alarmeren over een ongeval, waarbij zij gevaar kunnen lopen. Het luchtalarm wordt ook wel het Waarschuwings- en alarmeringssysteem of waarschuwingsstelsel (WAS) genoemd. Lees verder »
Hoe klinken de verschillende sirenes?
Deze twee soorten sirenes zijn afgeschaft. De nieuwe, huidige sirene is alle hulpdiensten hetzelfde. Deze kent een lage toon van 375 hertz en een hoge toon van 500 hertz. Mede vanwege het toenemende verkeer is het minimale volume verhoogd van 100 naar 110 dB. Lees verder »