Hoe werkt een decompressiekamer?

De duiker keert dan wel relatief snel terug naar het schip of de wal, maar wordt daar vervolgens in een ruimte met verhoogde luchtdruk gebracht, die dan volgens het geldende schema zeer langzaam terug wordt gebracht naar een normale luchtdruk. Lees verder »

Hoe werkt decompressieziekte?

Wat is decompressieziekte? Kort gezegd: als je te snel van een grote diepte naar de oppervlakte gaat heb je kans op decompressieziekte. Dit komt door de samenstelling van de lucht in het water: ons lichaam is gewend dat de lucht die we dagelijks inademen voor 80% uit stikstof en voor 20% uit zuurstof bestaat. Lees verder »

Hoe lang in decompressiekamer?

Decompressieziekte. Decompressieziekte, of caissonziekte, is een ziekte die zich voordoet als duikers na enige tijd onder hoge druk te zijn geweest, weer in een gebied met lagere druk komen. Vanwege het risico op de ziekte, kan een duiker die perslucht ademt slechts 20 minuten op 30 meter diepte blijve. Lees verder »

Waarom decompressiekamer?

Dat is om caissonziekte te voorkomen. Door het duiken op grote diepte komt er erg veel druk op je lichaam te staan, waardoor zich stikstofgas vormt in je bloed. Wanneer je nu te snel weer naar boven komt, gaat door de verminderde druk die stikstof belletjes vormen in je bloed, wat bijvoorbeeld embolie kan veroorzake. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe werkt een decompressiekamer?