Hoe werkt een röntgenapparaat?

Bij het maken van een röntgenfoto gaat de röntgenstraling door het lichaam heen en komt daarna op een film. Net als bij een fotorolletje wordt de film zwart als er licht of straling op komt. Daar waar veel straling komt wordt de film zwarter dan daar waar minder straling op komt. Lees verder »

Hoe werkt het röntgenapparaat?

Als het röntgenapparaat aanstaat, loopt er elektrische stroom door de gloeidraad van de röntgenbuis. De gloeidraad verhit en zendt deeltjes uit (zogenaamde elektronen). Deze vrijgekomen elektronen worden door een elektrische spanning met een grote snelheid in de richting van een plaat (de zogenaamde anode) uitgezonden. Lees verder »

Hoe wordt een röntgenstraling gemaakt?

Als geladen deeltjes een versnelling krijgen, zenden ze elektromagnetische straling uit. Hoe groter de versnelling, des te hoger de frequentie van die straling. Dus een elektron dat door de positieve lading van de kern afgebogen wordt, zendt een foton uit met een zo grote frequentie dat het in het röntgengebied valt. Lees verder »

Hoe komt een röntgenfoto tot stand?

Bij het maken van een röntgenfoto wordt er röntgenstraling door het lichaam gestuurd en aan de andere kant opgevangen met een detector. Dit is een soort van chip of film zoals in een fotocamera. Die maakt er een zwart wit beeld van, waarop de 'schaduwen' van alle organen te zien zijn. Lees verder »

Bron: sjgweert.nl
Gerelateerd aan Hoe werkt een röntgenapparaat?