Hoe werkt halfwaardetijd?

De halfwaardetijd is de tijd die nodig is om de hoeveelheid van het geneesmiddel in het bloed te halveren. Een verlengde halfwaardetijd betekent meestal dat de omzetting van het geneesmiddel of de uitscheiding van het geneesmiddel verminderd is, bijvoorbeeld door een sterke binding aan plasma eiwitten. Lees verder »

Bron: nkfk.nl

Hoe werkt de halveringstijd?

De halveringstijd is eigenlijk het omgekeerde van de verdubbelingstijd, het is namelijk de tijd die het duurt voordat een hoeveelheid precies gehalveerd is. Dit is het geval als N precies 2x zo klein is als b. je berekent dus ½ = gt. Lees verder »

Wat betekent halfwaardetijd bij medicijnen?

De halfwaardetijd is de tijd die nodig is om de helft van het in het bloed aanwezige geneesmiddel af te breken. Enige tijd na inname wordt een evenwicht bereikt, ook wel 'steady state' genoemd. De hoeveelheid geneesmiddel die steeds in het bloed wordt opgenomen is dan gelijk aan de hoeveelheid die wordt afgebroken. Lees verder »

Wat wordt verstaan onder de halfwaardetijd?

De halfwaardetijd is de tijd waarin de plasmaconcentratie tot de helft daalt; de halfwaardetijd is recht evenredig met het verdelingsvolume en omgekeerd evenredig met de klaring. Lees verder »

Bron: www.ntvg.nl

Wat is 5x de halfwaardetijd?

Het hangt onder meer af van de tijd die nodig is voordat de helft van het medicijn uit het lichaam is verdwenen (de eliminatie-halfwaardetijd). Daarbij is de vuistregel dat na 5x de halfwaardetijd de stof uit het bloed is. Lees verder »

Hoe bereken je de halveringstijd van een stof?

  • De formule voor het berekenen van de halveringstijd gaat als volgt: t1/2 = t * ln(2)/ln(N0/Nt)
  • In deze formule zien we de volgende variabelen: t = verstreken tijd, N0 = hoeveelheid van een stof voor de meting en Nt = hoeveelheid van een stof na een bepaalde periode.
  • Lees verder »
Gerelateerd aan Hoe werkt halfwaardetijd?