Hoe werkt het mentale lexicon?

Mentaal lexicon is een term die wordt gebruikt in de taalkunde. Mogelijke definities zijn "de persoonsgebonden en in de hersenen opgeslagen kennis van de betekenis, klank en vorm van woorden", of: "de systematische representatie van woordkennis in het geheugen". Het mentale lexicon wordt vanaf de babytijd opgebouwd. Lees verder »

Hoe bouwt een kind zijn mentaal lexicon uit?

Kinderen bouwen een mentaal lexicon op. In dit mentale lexicon liggen de vorm (lexemen) en betekenis (lemma's) van alle woorden die zij kennen, opgeslagen en nieuwe woorden worden er aan toegevoegd (Dungen, 2008; Gray, 2005; Hoff, Core & Bridges, 2008). Lees verder »

Bron: www.hanze.nl

Wat is een hub mentaal lexicon?

In een mentaal lexicon zijn de woorden in een netwerk van associaties met elkaar verbonden. In dit associatienetwerk zijn er knooppunten of hubs waarrond woordvelden groeien. Woordvelden kennen we van Mindmappen. Het verbinden van woorden aan elkaar als een veld. Lees verder »

Wat is fonologische identiteit?

Wat hun fonologische identiteit betreft, hangen vergelijkbare klankstructuren samen (bak/pak/lak/dak). Dit stelt ons in staat snel wisselrijtjes te lezen of te rijmen. Problemen met de fonologische identiteit van woorden kunnen een grote invloed hebben op het leren lezen en spellen. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe werkt het mentale lexicon?