Hoe werkt stikstofdepositie?

Stikstofdepositie is het neerslaan van stikstof op de bodem en in het water van reactieve stikstofverbindingen uit de lucht. Het van nature in de lucht aanwezige stikstofgas (N2) valt hier niet onder, dit slaat niet neer. Reactieve stikstofverbindingen komen in de lucht terecht door emissie. Lees verder »

Bron: www.cbs.nl

Hoe werkt stikstof uitstoot?

Emissie (uitstoot) Stikstofoxiden komen vooral vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen. De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie. Ammoniak komt vooral uit de landbouw, maar ook het verkeer en mensen produceren ammoniak. Lees verder »

Bron: www.rivm.nl

Hoe ver reikt stikstof?

Met andere woorden: zowel ammoniak als stikstofoxiden worden aanzienlijk verder dan de eerste honderden meters van een bron getransporteerd. Een deel van de ammoniak kan tot enkele honderden kilometers ver komen. Stikstofoxiden komen nog veel verder. Lees verder »

Bron: www.rivm.nl

Welke planten verdwijnen door stikstof?

Planten die van stikstof houden, zoals grassen, brandnetels en bramen, groeien extra hard. Zo verdringen ze kwetsbare planten. Insecten, vogels en andere dieren die afhankelijk zijn van deze planten verdwijnen daardoor ook. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mensen en de natuur. Lees verder »

Hoe stoot de landbouw stikstof uit?

Ammoniak (NH3) komt vooral van de landbouw en veeteelt. Het komt uit de mest en urine van dieren. Een deel van de stikstof belandt rechtstreeks in de grond, bijvoorbeeld door het uitrijden van mest of als dieren in de wei staan. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe werkt stikstofdepositie?