Hoe wijnstokken snoeien?

In de wijnbouw zijn er ruwweg twee snoeitijden, geconcentreerd in de rustperiode in de winter en in de zomer. Aan het eind van de herfst of in de late winter, op vorstvrije dagen, worden de afgedragen stokken ingekort. Verwijder in de zomer alle overtollige scheuten en bladeren die schaduw werpen op de druiven. Lees verder »

Hoe wijnranken snoeien?

De takken die je niet vastzet, snoei je weg. Knip daarna de zijtakjes op de hoofdranken tot 10 cm weg. De jaren daarna knip je alle uitlopers die druiven hebben gedragen tot op 3 cm terug. Deze teruggeknipte takjes lopen in het voorjaar weer uit en vormen nieuwe scheuten die vrucht zullen dragen. Lees verder »

Welke maand moet je druiven snoeien?

Een druif kun je het beste twee keer per jaar snoeien: in de zomer (inkorten van de lange scheuten) en in de winter. Wacht bij de wintersnoeibeurt tot al het blad is gevallen, meestal is dat rond begin december. Lees verder »

Bron: groei.nl

Wat gebeurt er als je een druif niet snoeit?

Snoeit en krent u niet, dan is de kans groot dat de vruchten klein blijven. Als u een druif in de tuin hebt, zullen de trosjes in juni al goed te zien zijn en zullen de druiven snel opzwellen. Meestal zijn de jonge scheuten in deze periode ook flink aan het groeien. Lees verder »

Hoe snoei ik een oude druif?

Je snoeit ze af op zo'n 5 tot 7 centimeter van de stam. Zo blijven er minstens één, maar meestal zelfs twee of drie knoppen aan de twijg zitten. Die gaan in het volgende voorjaar weer uitlopen. Door de druivenplant in de winter goed terug te snoeien, voorkom je wildgroei en stimuleer je de groei van de plant. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe wijnstokken snoeien?