Hoe wordt carnaval gevierd?
Het carnavalsfeest gaat van start en dat betekent zo'n 4 dagen achter elkaar feesten, drinken, gekkigheid en gezelligheid. Iedereen verkleed, grote praalwagens en straten vol confetti. Niet alleen in Nederland wordt carnaval gevierd, ook in andere landen weten ze hoe er gefeest moet worden. Lees verder »
Hoe vieren we carnaval?
In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten. Ook in België en het katholieke Rijnland in Duitsland wordt uitbundig carnaval gevierd. Carnaval is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Lees verder »
Wat wordt er met carnaval gevierd?
Feesten voor het vasten Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van het vasten mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag. Om de vasten goed te kunnen 'overleven' wordt in de dagen voor Aswoensdag een feest gevierd; Carnaval! Lees verder »
Waarom gaan we met carnaval verkleed?
De slaven hadden tijdens dit feest veel meer vrijheid en mochten zelfs hun meesters voor gek zetten. Er waren verder drink- en eetgelagen, vermommingen en optochten door de straten. Volgens hen ligt de oorsprong van het woord carnaval in het Italiaanse carne levare, wat 'opheffen/wegnemen van het vlees' betekent. Lees verder »
Waar wordt het meest carnaval gevierd?
Brabant staat bekend als grootste carnavalsprovincie van Nederland: van feest tot Karnaval Festival. Namen en steden van dorpen veranderen in Oeteldonk (den Bosch), Kruikenstad (Tilburg) of Kielegat (Breda). Ook zijn events als de Kuukse Elfkroegentocht landelijk bekend. Lees verder »
Hoe vier je carnaval in Duitsland?
Het wordt er groots gevierd met parades, feesten, processies, praalwagens, zelfgemaakte kostuums en een optocht waar wel een half miljoen mensen op afkomen. Lees verder »
Hoe wordt de datum van carnaval bepaald?
Vroeger was carnaval het laatste moment waarop je lekker kon feesten, drinken en eten. Daarna begon de vastentijd die duurde tot Pasen. De vastentijd begint op Aswoensdag, dan krijg je een askruisje op je voorhoofd in de kerk. Carnaval begint altijd zeven weken voor Pasen. Lees verder »