Hoe wordt de nalatenschap berekend?

Voor de nalatenschap van een rijksinwoner, wordt de erfbelasting berekend op: de waarde van alle roerende en onroerende goederen (in binnen- en buitenland) waarvan de overledene op de datum van overlijden eigenaar was. verminderd met de begrafeniskosten en de eventuele schulden van de overledene. Lees verder »

Hoe is de verdeling van de nalatenschap wettelijk geregeld?

Bij een wettelijke verdeling zijn de echtgenoot van de overledene en de kinderen voor gelijke delen erfgenaam. Maar de hele erfenis (bezittingen en schulden) gaat direct naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis - hun wettelijk erfdeel - maar zij krijgen dit nog niet. Lees verder »

Hoe is de verdeling van een erfenis?

Het aantal erfgenamen kan bepaald worden door het getal 1 voor de langstlevende ouder op te tellen bij het aantal kinderen. Een kind telt in de berekening niet mee als het geen erfgenaam is. Als er 6 kinderen zijn die erfgenaam zijn, is het breukdeel dus 1/7. Ieder heeft dan recht op 1/7 van de erfenis. Lees verder »

Welke kosten vallen onder nalatenschap?

Vanzelfsprekend komen de schulden van een erflater in mindering op zijn vermogen en wordt mede hierdoor de totale omvang van de nalatenschap bepaald. Daarnaast worden er kosten gemaakt na het overlijden, zoals de kosten van de vereffening van de nalatenschap, kosten van de notaris, kosten van begrafenis en dergelijke. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe wordt de nalatenschap berekend?