Hoe wordt de waterstand gemeten?

In de meetbuis is een vlotter opgehangen, die via een metalen vlotterband en Gray-codeschijven continu de waterstand registreert. De stand van de vlotter is soms direct af te lezen (gebaseerd op het principe van het schrijvende echolood), soms alleen door een zogenaamd vlotterluikje te openen. Lees verder »

Wat is de waterstand?

De waterstand is de stand van het water ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP). De minst gepeilde diepte (MGD) is een plek in de rivier waar de waterdiepte het laagst is, gemeten vanaf de bodem tot aan het wateroppervlak. Lees verder »

Hoe werkt een peilschaal?

Peilschaal - omgekeerde, op een brugpeiler aangebrachte peilschaal. Hij bestaat uit grote vakken om en om zwart en wit van I m hoogte met cijfers erin. Onder de brug wordt begonnen met i en het hoogste cijfer ligt onder de waterspiegel, zodat men van verre vlak boven water de doorvaarthoogte kan aflezen. Lees verder »

Bron: www.ensie.nl

Hoe diep is het water?

De diepte van het water hangt af van de bodemsamenstelling en de golfhoogte. Op zee hangt het ook samen met het getij. Als de bodem hard is zoals bij gesteente of beton dan is de diepte te bepalen door de afstand naar het golfdal plus de helft van de golfhoogte. Lees verder »

Hoe lang is het hoogwater?

De waterstand die aan het einde van de vloedperiode bereikt is, heet hoogwater of hoogtij. De hele periode van rijzend water, dus meteen vanaf het moment van laagwater, heet vloed. Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe wordt de waterstand gemeten?