Hoe wordt een klok gegoten?
Klokken kunnen tot klinken gebracht worden door er met een hamer tegen te slaan of voorzien zijn van een klepel, een soort hamer die middenin de klok hangt. Beiaardklokken hangen stil en worden alleen door het bewegen van de klepel of door de hamer van het automatisch speelwerk tot klinken gebracht. Lees verder »
Hoe worden kerkklokken gemaakt?
Het lijkt een beetje op een zandkasteel maken, maar klokken maken is veel ingewikkelder. Als de klok zijn vorm heeft, wordt hij met koolzuur gehard. Hij krijgt een speciale verflaag die er later afgebrand wordt. Met versieringen wordt de klok nog mooier gemaakt. Lees verder »
Hoe werkt de klok van een kerk?
Luiden of slaan Een klok die kan luiden heeft een klepel. Deze klepel hangt binnenin de klok. Bij het luiden kantelt de luidklok aan een as en doordat de klepel stil hangt, komt de klok tegen de klepel aan. De klok kantelt vervolgens terug en de andere zijde van de klok komt tegen de klepel. Lees verder »
Hoe giet je een klok?
Het gieten van de klok Bij een temperatuur van ca. 1100°C wordt de vloeibare klokspijs in de vorm gegoten. Als de klok is afgekoeld, wordt ze uit de vorm gebroken en schoongemaakt. De eerste aanslag geeft al direct een indicatie omtrent het timbre. Lees verder »
Hoe luiden klokken bij overlijden?
Slaan beide klokken om half tien 's morgens dan wordt er iemand “verlud”. Dat wil zeggen dat door het luiden van de klokken de gemeenschap wordt ingelicht dat iemand is overleden. We kunnen dan horen of de overledene een man, vrouw of een kind is. Gaan de klokken met twee keer een onderbreking dan betreft het een man. Lees verder »