Hoe zag Nederland eruit in het Holoceen?

Tijdens het Holoceen heeft het Nederlandse en Vlaamse landschap in grote mate de huidige vorm gekregen. De Noordzee ontstond door het steigende zeewater, waarbij de kuststrook met duinen zich vormde, en de moerassige veengebieden van Holland en het zeekleilandschap van Noord-Nederland. Lees verder »

Bron: wikikids.nl

Hoe zag Nederland er vroeger uit?

Nederland was een koude dunbevolkte steppe die zich tot ver in de Noordzee uitstrekte. Met de overgang van het Pleistoceen naar het Holoceen steeg de temperatuur snel. Toch stond de zeespiegel nog altijd tientallen meters onder het huidige niveau, omdat in de smeltende ijskappen veel water was opgeslagen. Lees verder »

Wat is de eerste afzetting in het Holoceen?

soms een dunne veenlaag: het zogenaamde 'basisveen'. Dit veen is de eerste afzetting uit het Holoceen (vandaar de naam: 'basisveen'. Het veen werd gevormd onder invloed van de stijgende grondwaterspiegel, veroorzaakt door de rijzing van de zeespiegel. Lees verder »

Hoe weten we dat Nederland niet altijd op dezelfde plek heeft gelegen?

Op basis van boorgegevens weten we bijvoorbeeld dat de rivieren in Nederland niet altijd op dezelfde plek hebben gelegen als nu. De Rijn bijvoorbeeld, stroomde in de voorlaatste warme periode (het Eemien) door het huidige IJsseldal en mondde uit in de zee die toen bij Kampen lag. Lees verder »

Hoe lang duurt een Holoceen?

Het Holoceen omvat de afgelopen ruim elfduizend jaar. Geologisch gezien is dat dus bijna niets. Toch vonden er in deze korte periode op wereldschaal dramatische veranderingen plaats. Het tijdvak is te typeren als het interglaciaal waarin de mens de aarde overneemt. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe zag Nederland eruit in het Holoceen?