Hoe zit democratie in elkaar?

Nederland is een parlementaire democratie. Dat betekent dat alle Nederlanders met stemrecht elke vier jaar mogen kiezen wie hen vertegenwoordigen in het parlement. Stemrecht heb je als je 18 jaar bent en de Nederlandse nationaliteit hebt. De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de basis van de democratie. Lees verder »

Hoe zit de politiek in elkaar?

De Politiek in Nederland vindt plaats binnen een parlementaire democratie, een constitutionele monarchie en een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Nederland is een consensusdemocratie, waar de politieke instituties gericht zijn op een brede consensus tussen politieke actoren. Lees verder »

Hoe verliep de democratisering in Nederland?

De uitbreiding van de centrale macht maakte ook geleidelijk de weg vrij voor verdere democratisering. Het electoraat (de stemgerechtigde bevolking) werd in de loop der tijd steeds meer uitgebreid, onder andere in 1887 en 1896. Dit culmineerde uiteindelijk in algemeen stemrecht voor mannen (1917) en vrouwen (1919). Lees verder »

Hoe merk je dat Nederland een democratie is?

Er is een volksvertegenwoordiging De Tweede Kamer vertegenwoordigt de bevolking, neemt wetten aan en controleert de regering. Daarnaast bestaat er dikwijls nog een kamer, een senaat, die doorgaans niet rechtstreeks door de bevolking wordt gekozen. Lees verder »

Bron: prodemos.nl
Gerelateerd aan Hoe zit democratie in elkaar?