Hoeveel zetels zijn er in de 2e kamer?

De Tweede Kamer wordt eens in de vier jaar (of eerder, als een kabinet tussentijds aftreedt) gekozen door de kiesgerechtigde Nederlandse bevolking en heeft sinds 1956 150 leden. Lees verder »

Hoeveel zetels heeft de Tweede Kamer 2021?

De samenstelling Tweede Kamer 2021-heden bevat de lijst met de oorspronkelijk verkozen 150 leden van de Nederlandse Tweede Kamer der Staten-Generaal op grond van de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021, aangevuld met de mutaties na ingang van de zittingsperiode. Lees verder »

Hoeveel kiezers voor een zetel?

De kiesdeler is bij verkiezingen het totaal aantal stemmen gedeeld door het aantal zetels dat te verdelen is. Bij een kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging is dit in principe ook het aantal benodigde stemmen per te behalen zetel. = 100.000. Voor elke 100.000 behaalde stemmen krijgt een partij dan 1 zetel. Lees verder »

Wat is een zetel in de Tweede Kamer?

Een zetel in de Nederlandse Eerste Kamer of Tweede Kamer is ook daadwerkelijk een stoel (zetel): er zijn precies zoveel zetels aanwezig in de zaal als er leden zijn. Lees verder »

Hoeveel mensen zitten er in de Eerste en Tweede Kamer?

De Tweede Kamer bestaat uit 150 zetels. Er zijn dus 150 Tweede-Kamerleden. In de Eerste Kamer zijn 75 zetels te verdelen. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoeveel zetels zijn er in de 2e kamer?