Is de Europese Unie supranationaal of intergouvernementeel?

In de context van de Europese Unie verwijst intergouvernementeel naar de methode van besluitvorming. Besluiten over de bevoegdheden van de Europese Unie en hoe er per (deel)terrein besluiten worden genomen in de EU worden altijd intergouvernementeel genomen. Lees verder »

Is de Raad van Europa supranationaal of intergouvernementeel?

De Europese Unie is in bepaalde opzichten te beschouwen als een supranationale unie, bijvoorbeeld waar een (gekwalificeerde) meerderheid nodig is binnen de Eurpese Raad. Op andere gebieden heeft zij meer het karakter van een intergouvernementele organisatie, bijvoorbeeld als unanimiteit is vereist in die Raad. Lees verder »

Wat voor organisatie is de Europese Unie?

De EU bestaat uit zeven instellingen: de Europese Raad (regeringsleiders), Raad van de EU (ministers op verschillende beleidsterreinen), Europese Commissie, Europees Parlement, Europees Hof van Justitie, Europese Rekenkamer en de Europese Centrale Bank. Lees verder »

Hoe beslist de Europese Commissie?

De Europese Commissie formuleert initiatieven (wetsvoorstellen) op EU-beleidsterreinen, met name op terreinen als interne markt, economie, justitie en binnenlandse zaken, vervoer, industrie, sociaal beleid, landbouw, milieu, energie, regionale ontwikkeling, handelsbetrekkingen of ontwikkelingssamenwerking. Lees verder »

Gerelateerd aan Is de Europese Unie supranationaal of intergouvernementeel?