Is een rijbewijs verplicht?
In Nederland is het rijbewijs voor bestuurders van motorvoertuigen verplicht sinds 1905. Aanvankelijk werd dit op aanvraag afgegeven, er hoefde geen examen te worden afgelegd. De examenplicht kwam in 1927 met de oprichting van het Centraal Bureau voor de afgifte van Bewijsstukken van Rijvaardigheid. Lees verder »
Is rijbewijs nodig?
Om een motorrijtuig te mogen besturen, heb je een rijbewijs nodig. Niet ieder rijbewijs is voor elk voertuig geldig. Bovendien kunnen de vereisten verschillen. Dit zijn de verschillende rijbewijs categorieën. Lees verder »
Wat mag je rijden zonder rijbewijs 2021?
Wat mag je rijden zonder rijbewijs 2021? Rijden zonder rijbewijs is bij wet verboden. Stapt u toch op een scooter, brom- of motorfiets zonder geldig rijbewijs, of kruipt u zonder hiervoor met goed gevolg examen afgelegd te hebben achter het stuur van een tractor of (vracht)auto, dan begaat u een overtreding. Lees verder »
Waarom zou je je rijbewijs halen?
Het vergroot kan de kans op een baan. Veel werkgevers vinden het fijn wanneer iemand in het bezit is van het rijbewijs. Het maakt je flexibeler. Je kunt gaan en staan waar je wilt, 24/7 en je hoeft dus niet meer van tevoren te checken hoe laat het openbaar vervoer gaat. Lees verder »
Wat gebeurt er als je rijdt zonder rijbewijs?
Het rijden zonder rijbewijs is een strafbaar feit. De wetgever heeft dit als een overtreding aangemerkt. De maximale straf voor het zonder rijbewijs rijden is op grond van artikel 177 Wegenverkeerswet een hechtenis van zes maanden en een geldboete van de derde categorie. Vanaf 2020 bedraagt deze boete € 8.700,-. Lees verder »