Is het kookpunt in de bergen lager?

In de bergen (zeg boven 1500 m) ligt het kookpunt van water lager. Echter groenten worden daar maar moeizaam gaar. Lees verder »

Is het kookpunt van water lager hoog in de bergen?

Het klinkt misschien raar, maar water kookt eerder als je je hoog in de bergen bevindt. Als je je op zo'n 3000 meter hoogte bevindt, kun je water al laten koken bij 90 graden Celsius. Voor iedere 150 meter die je vanaf zeeniveau omhoog klautert, gaat het kookpunt van water zo'n halve graad Celsius omlaag. Lees verder »

Bron: www.quest.nl

Waarom moet een ei langer koken in de bergen?

Kookpunt op de berg ligt lager… Water kookt dus op een lagere temperatuur, maar dit betekent niet dat je eitje eerder gekookt is in de bergen. Het stollen van het ei is afhankelijk van de temperatuur en niet of het water kookt. Hierdoor duurt het koken van een ei langer dan normaal. Lees verder »

Hoe lang moet je een ei koken in de bergen?

Een ei is in mijn woonplaats (vijf meter onder de zeespiegel) na 1 minuut koken op de grens van zacht en hard en na 1,5 minuut loeihard. In de bergen op 1250 m hoogte is een ei na 4 minuten koken nog behoorlijk zacht en toont het pas na 5 minuten hardheidsverschijnselen. Lees verder »

Waarom is het kookpunt van water hoog in de bergen anders dan in Nederland?

Water kookt sneller op een berg omdat het voor de waterdeeltjes veel makkelijker is om te ontsnappen. De lucht is veel ijler waardoor de deeltjes minder hoeven te knokken om te ontsnappen uit de pan. Water op de Mount Everest (9 km hoog) kookt al bij 69 graden! Lees verder »

Gerelateerd aan Is het kookpunt in de bergen lager?